Hurricane season – Hannah Modigh

Hurricane season – Hannah Modigh

Vernissage 2 mars kl 17-20
Artist talk med Hannah Modigh 4 mars kl 13.30.
Utställningen pågår 3 mars – 15 april 2018

.

Hannah Modighs fotografier är nära och personliga skildringar av människor. Med ett poetiskt bildspråk som präglas av en känsla för detaljer och kroppsspråk fångar hon omsorgsfullt stämningar och känslolägen. Hud och natur som tycks ha övergivits är ofta återkommande bildelement. I de förföriskt vackra fotografierna undersöker Modigh hur människor påverkas av sin omgivning och sina livsvillkor och tidigare har hon bland annat fotograferat arbetslösa kolgruvearbetare i Virginia och prostituerade män i San Francisco.

I Hurricane season skildrar Modigh mentala tillstånd av att vara mellan katastrofer. Hon befinner sig i södra USA, i delstaten Louisiana. Här, i detta flacka slättland, lever många av Nordamerikas fattigaste invånare. Under sex månader varje år råder här orkansäsong. Kraftiga stormar drar med jämna mellanrum in över slättlandet. Vissa är så starka att de kräver människoliv, ödelägger hem och skapar stora översvämningar.

Under tre månader bodde Modigh i området och lärde känna människor som lever där. Hon pratade med folk på gatan, i affären, på den lokala baren och knackade på hos främlingar. Det som mötte henne var ett samhälle med stora sociala problem och rasism. Machokulturen var stark och enligt statistiken sker här flest dråp och mord i hela USA. En aggressiv underton fanns ofta närvarande. Under tiden insåg hon att den konstanta oron för orkaner och den underliggande aggressiviteten kommer från en och samma källa. Pressen och oron av att befinna sig mellan katastrofer tär. Rädslan och maktlösheten förvandlas till ilska och bitterhet.

Men Hurricane season skildrar också hur människor orkar överleva i en obeständig vardag. Om att under en varm stilla sommardag använda flaket på bilen som en swimmingpool. Om att sitta ute på altanen och få håret klippt av sin kompis. Om att vänta på att det ska sluta regna.

.

Hannah Modigh (f. 1980) är verksam i Stockholm och spenderade stora delar av sin uppväxt i Indien och på Österlen. Hon är utbildad vid Fatamogana i Köpenhamn, Nordens fotoskola i Stockholm och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. 2010 gav Modigh ut boken Hillbilly herion, honey. Samma år visades den som utställning på Galleri Format, belönades med Svenska Fotobokspriset och en av bilderna i boken utsågs till årets bästa enskilda porträtt av bildbyrån Magnum. Hurricane season är sista delen i en boktriologi som alla är fotograferade i USA. 2016 tilldelades hon Lars Tunbjörkspriset för projektet.

.

Läs recensionen i Sydsvenskan av Thomas H Johnsson här.