Galleri Format erbjuder workshops för skolklasser, genom till exempel Skapande skola. Läs mer om Skapande skola på Kulturrådets hemsida.
Foto & Filmbaserade Workshops för åk. 2-9
Vining med workshop.
Tid: ca 2 timmar.
Kostnad: 4000 kr. (exkl. moms.)
Max antal elever: ca. 25 st. men gärna halvklass.
Vi anpassar besöket efter elevernas ålder och förkunskaper, allt material förses av Galleri Format.
Den pedagogiska verksamheten på Galleri Format leds av Helena Olson och Astrid Hemer Nordenhake.
Eleverna får först en guidad visning av den pågående utställning, där vi tittar på och
diskuterar fotografi och film samt får en inblick i hur mediet kan användas på olika sätt. Efter vining äter vi mellanmål, var på vi tar oss an workshopsuppgiften.
Vårt mål är att ge eleverna möjlighet att utforska fotografi och bildskapande ur ett historiskt perspektiv samt att ge dem en inblick i samtidskonst och den konstnärliga processen. Vi vill också inspirera eleverna att utveckla sin förståelse för bildmediet genom att de själva prova på olika tekniker för att framställa bilder. Den aktuella utställningen på Galleri Format kan också inspirera dem till att utforska det fotografiska mediet ytterligare.
Måla med ljus (Lightpainting)
Fotografi betyder faktiskt at skriva eller rita med ljus! I denna workshops får man en handfast förståelse för vad foto är och hur en kamera är uppbyggd och fungerar. Med Galleri Formats kvalitativa systemkameror utforskar vi funktionerna av exponeringstid, bländaren och slutaren för att i grupp kunna rita med ljus i det fysiska rummet. Och då kamerorna är digitala kan man också se i realtid hur bilden ”skapas”.
Hålkamera
Denna workshop ger en tydlig förståelse för hur ljus, optik och kameror fungerar i sin absoluta grund. Vi konstruerar egna ”förklaring kameror” (kamera obscura) och tar sedan svartvita bilder med den! I workshopen igår sedan också framkallningen av dessa bilder. Den är en lätt och lekfull workshop som samtidigt ger en introduktion till kamerans historia, vad ett negativ är, vad som är de basala delarna av ett mörkrum och hur ett fotokänsligt papper fungerar. Den här workshopen görs med fördel under årets ljusare del och kan då delvis ske utomhus.
Skuggspel
I denna workshop får vi ta del av principerna bakom en av fotohistoriens tidigaste ”aparter”, och hur troll-lyktor (Skioptikon, Laterna magica) och projektionsapparater fungerar. Här får vi lära oss hur ljus kan skapa en bild, hur vitt ljus innehåller alla färger och hur dessa sedan kan splittras och blandas, och hur en bild kan komponeras. Vi ritar, använder färgade föremål och klipper ut siluetter för att skapa skuggspel och få en förståelse för hur detta har använts som berättarform och underhållning genom tiderna. Med hjälp av en overheadapparat skapar vi sedan bilder och berättelser på väggen som även kan fotograferas och filmas.
Cyanotypie
Cyanotypi är en lätt och lekfull fotografisk teknik som är en av de äldsta inom dess historia. Eleverna får lägga ut saker på de preparerade papperna och sen se hur vi med hjälp av solens ljus skapar fotografiska bilder och avbildningar. Bilderna som skapas kan göras mer eller mindre avancerade beroende på ållder och är alltid kopplade till ett tema i relation till den aktuella utställningen. Eleverna får en insikt om både den kemiska och fotografiska processen samt att de får arbeta med komposition genom att placera
föremål i olika storlekar och delar på pappret. Under årets mer soliga delar kan bilderna med fördel göras utomhus, annars skapar vi dem på plats i galleriet med hjälp av en artificiell ljuskälla.
För mer information kontakt oss på: barnochunga[at]galleriformat.nu