Release och samtal kring två böcker

Release och samtal kring två böcker

lördag 21/5 kl 14-16

Release av Semester av Helga Härenstam och Collecting I av Anna Strand, i samtal med Thomas Millroth, konsthistoriker, kritiker, curator, författare.
Böckerna är utgivna på förlaget Sailor Press och formgivna av Matilda Plöjel.

Om Semester:

Vardag, drömmar, näsblod, moderskap, tidens tand, sammanträffanden och ledtrådar. Berättelser om en semester när en manet i smörpapper kom på posten, en kassetbandsdagbok från en blind morfar hittades, ett foster växte, tomtebloss åts och tjocka pojken skrev ”LIFE IS PAIN” på bron.

Medverkande: Husdjuret, Barnet, Svanen, Nykomlingen, Flaskpostskrivaren, Nagelbitaren, Mannen, Tjocka pojken, Pojken i Stålmannendräkt, Gamla mamman, Bäckahästen, Gamla pappan.

Om Collecting I:

Av en slump hörde jag talas om samlaren I. Efter en tids tvekan kunde jag inte motstå min första impuls att kontakta henne. Med utgångspunkt från utvalda objekt inledde vi en konversation som fortsatt.
Is hem är under ständig, men samtidigt så långsam, förändring att det kan missförstås som konserverat. Vid närmare titt finns trevare mot andra rum och tider utsträckta. En läsning av yttervärlden som inte vill bli färdig är innefattad.
I samlar och jag har samlat på I genom ett urval som avslöjar något om henne och samtidigt väcker något hos mig.

Sailor Press:

Sailor Press vill utforska fältet mellan konst och grafisk formgivning. I nära samarbete med konstnärerna tar vi fram publikationer som undersöker konstnärens arbete såväl som boken som medium. Sailor Press är grundat och drivs av bokformgivaren Matilda Plöjel.

Thomas Millroth:

Thomas Millroth är konsthistoriker, kritiker, curator, författare. Han har skrivit en stor mängd essäer och monografier. Senaste boken Artists’ books from a Swedish point of view with special attention paid to the contributions of Denmark and GDR gavs ut av förlagen ellerströms/Tragus/König 2021. Millroth är även före detta konstmuseichef i Ystad.