Vernissage fredag 27.4 kl 17-20
Artist talk med Karlsson Rixon och Anuradha Vikram 27.4 kl 18.00
Utställningen pågår 28.4 – 17.6 2018
.
Karlsson Rixon undersöker hur identitet formas och utforskar det fotografiska mediets möjligheter att synliggöra och skapa gemenskap. Hens arbeten genomsyras av en lågmäld politisk aktivism som på ett respektfullt och metodiskt sätt uppmuntrar betraktaren att reflektera kring sin egen position. I Spår av sårbar existens visas två separata arbeten som båda skildrar platser där människor av olika anledningar slagit läger som tillflykt. Utställningen innehåller också en experimentell dokumentär av den Los Angeles-baserade filmaren Adele Horne.
I galleriets första rum möts vi av serien At the Time of the Third Reading / Vid tiden för den tredje läsningen / Во время третьего чтения. Bilderna är fotograferade vid ett lesbiskt sommarläger i Ryssland i juni 2013, där ett sextiotal personer samlats för att fira lägrets tioårsjubileum. Vid samma tidpunkt, men på en annan plats – i den ryska duman – genomfördes den tredje och sista läsningen av ett lagförslag som vill förbjuda informationsspridning av så kallad ”icke-traditionell sexuell orientering” till minderåriga. Förslaget, som några veckor senare godkändes och skrevs under av president Putin, innebar att många av Rysslands hbtq-personer stigmatiseras, men också att nya aktivistiska rörelser växte fram. Vid det lesbiska lägret förklarade grundaren Elena Botsman att hon från och med nu inte kommer arrangera lägret längre, då hon är orolig för de deltagandes säkerhet. Karlsson Rixons verk bildar en viktig historisk dokumentation från det tionde och sista lägret. Hens val att fotografera på avstånd är både ett sätt att skildra en varm gemenskap som bara vissa har tillgång till och en konstnärlig strategi för att skydda de avbildades identitet.
I galleriets andra rum hänger stora svartvita panoramabilder, fotograferade vertikalt. Verkets titel Spår av sårbar existens har också givit namn till utställningen. 2017 tillbringade Karlsson Rixon tre månader i Los Angeles och gjorde flera cykelturer längs floden som rinner genom staden. Vanligtvis är Los Angeles River en uttorkad bred cementränna, men efter många år av torka i Kalifornien kom regnet och januari månad blev den regnigaste på över hundra år. Detta bidrog till att lätta på den förödande torkan, men stadens mest utsatta, de hemlösa, drabbades hårt. I Los Angeles har hemlösheten ökat markant sedan några år tillbaka och en betydande del av befolkningen saknar ett varaktigt hem. I Karlsson Rixons fotografier syns spår av både regnets förödelse och hemlösas tillfälliga boningar. Precis som i verket Vid tiden för den tredje läsningen är fotografierna tagna på avstånd och istället erbjuder Karlsson Rixon oss en överblick. Med en uppmaning att närmare granska vad vi ser upprepar hen liknande motiv om och om igen, som för att försäkra sig om att vi verkligen har sett.
Som en del i Spår av sårbar existens visas verket Cool but not too Cold av Adele Horne. Filmen är en poetisk reflektion där vi får möta tio personer som alla, liksom filmaren själv, har legat i konflikt med sin hyresvärd och därmed hotats att slängas ut från sin bostad. Den kraftigt ökande befolkningen har lett till att bostadsmarknaden i Los Angeles har dragits åt och många av de privata hyresvärdarna ser efter möjligheter att höja hyran. Genom de medverkandes starka berättelser och iscensatta gestaltningar, som genomförts i samarbete med en teaterpedagog, ger filmen perspektiv på vad det kan innebära att hotas av att förlora sin bostad. Filmen synliggör den tunna linje som går mellan att ha ett hem och att vara hemlös.
.
Karlsson Rixon (f. 1962) tillhör en generation som slog igenom under tidigt 1990-tal med idébaserat fotografi. Med feministiskt laddade bilder har hen bidragit till att fotografi blivit en självklar del i den svenska samtidskonsten. Hen var tidigare professor vid Högskolan för fotografi vid Göteborgs universitet och doktorerade i fotografisk gestaltning vid Akademin Valand 2016. Just nu arbetar Karlsson Rixon med ett forskningsprojekt tillsammans med idéhistoriken Mikela Lundahl Hero som tar utgångspunkt i platser där migrerande människor och tillfälliga boningar varit närvarande. Spår av sårbar existens är en del av denna undersökning.
Adele Horne (f. 1969) skapar betraktande, essäistiska och experimentella filmer och videos. Hennes arbeten har visats internationellt på bland annat Museum of Modern Art’s Documentary Fortnight, the Rotterdam International Film Festival, 25 fps Festival, Courtisane, Morelia International Film Festival, Los Angeles FilmForum, och the Flaherty Film Seminar. Hornes filmer och videos har tilldelats utmärkelser vid the Independent Spirit Awards, the Images Festival, Ann Arbor Film Festival, Chicago Underground Film Festival och har visats på P.O.V. Hon har tagit emot stipendier från the Canada Council for the Arts och the California Council for the Humanities. Under 2005-2017 undervisade Horne i filmskapande vid California Institute of the Arts. Idag bor hon och är verksam i norra Kalifornien i USA.
.
Läs recensionen i Sydsvenskan av Carolina Söderholm här.
.
Presentationen av Karlsson Rixon och Anurada Vikram genomförs i samarbete med Iaspis, Konstnärsnämndens internationella program för bild- och formkonstnärer. Spår av sårbar existens är en del av Copenhagen Photo Festival.