Pekka Niittyvirta – Swarm

Pekka Niittyvirta – Swarm

Vernissage 24 september 2016 kl 18-24, under Malmö Gallerinatt 2016
Utställningen pågår 24 september – 30 oktober 2016

.

Pekka Niittyvirta arbetar i sfären av mänskligt agerande och interagerande och kring konsekvenserna av detta. Genom att arbeta i olika medium så som fotografi och video, utforskar han olika mänskliga villkor som relaterar till samhället, miljön eller finansmarknaden. Niittyvirtas verk förlitar sig inte på enbart traditionella bildprocesser. Genom att inkorporera digitala, biologiska och kemiska processer, ställer de frågor om problemen med det tekniska informationssamhället.

I videoverket Swarm från 2010 utforskar Niittyvirta genom ett deterministisk perspektiv, en plastpåse fylld med vatten och en levande guldfisk, med en tänt stearinljus under. Påsen med fisken och stearinljuset är involverade i en dance macabre, uppenbart arrangerad av en allsmäktig människa. Swarm väcker frågan om jordens allvarliga miljöproblem, och med elementen eld och vatten som utplånar varandra, blir konsekvenserna för de levande varelserna förödande. Detta micro-kosmos imiterar vad människan står inför, om vi fortsätter dansa denna dance macabre där ingen överlever.

.

Född 1974 i Helsingfors, började Pekka Niittyvirta studera fotografi 1997. 2001 tog han sin Bachelor of Arts i fotografi från Kent Institute of Art and Design i Rochester, UK, och när han återvände hem till Finland tog han sin Master of Arts i fotografi på Aalto University 2007. Niittyvirta bor och är verksam i Helsingfors. Utöver i sin hemstad arbetar han med projekt på ett flertal olika platser, från Svenska Lappland till Östafrika och Mongoliet. Detta är Niittyvirtas första separatutställning i Sverige och första gången som Swarm visas utanför Finland.