Alen Aligrudić – ReMerz City ReMystified

Alen Aligrudić – ReMerz City ReMystified

Vernissage 5 augusti 2016 kl 17-20
Utställningen pågår 5 augusti – 11 september 2016

.

Tänk dig världen som en gigantisk stad – det urbana vräker ut sig över hela jordklotet.
Tänk dig Ecumenopolis – byggnader, höghus och slum som sträcker sig över planetens yta som en enda megastruktur.

Inspirerad av konstnärer, författare och radikala urbana tänkare, tar separatutställningen ReMerz City ReMystified av Köpenhamns-baserade konstnären Alen Aligrudić (född 1977, exYU) sitt startskott i science fiction-visioner, och expanderar på kruxet kring människans existens – och slutligen också jordlivet, och tar plats i den mest väsentliga futuristiska dystopin från Fritz Langs Metropolis från 1927. Projektet är också mer nutida inspirerat av den nyare dokumentären Ekümenopolis: Ucu olmayan sehir (Ecumenopolis: stad utan gränser), från 2011, regisserad av Imre Azem, som uppdagade några av de förödande konsekvenserna av investeringsdriven stadsplanering och kontroll.

Utställningen ReMerz City ReMystified är en återuppförning av ett pågående projekt som Aligrudić visare i ett tidigare skede i sin examensutställning förra året från Den Kungliga Konstakademin i Köpenhamn (DK). Projektet föddes ur Aligrudićs utforskning av Istanbul som började 2013, när han sökte efter Orhan Pamuks stad som den porträtterades i de betydelsefulla memoarerna Istanbul: Minnen av en stad.

Genom Aligrudićs kameralins tar en poetisk situationsöverflyttning plats. Pamuks stad blir ett nät av minnen som vävs samman med Aligrudićs upplevelse av de konkreta betongbyggnaderna, glasytorna och det finansiella navet som svävar över de historiska byggnaderna och kåkstäderna som nu nästan svalts av den moderna stadsbilden.

ReMerz City ReMystified skall ses som en samtida beslagtagande av Kurt Schwitters ´Merzbau´: Fragment och evigt skiftande perspektiv hämmar varje förnimmelse och varje fördelaktig position. Följaktligen, så söker Aligrudić i ReMerz City ReMystified efter rummet mellan – eller snarare icke-rummet – mellan superstrukturerna och spillrorna.

Slutligen ställer Aligrudić frågor om den urbaniserade verkligheten av det samtida livet. Var gör vi plats för livet och hur kan vi leva fullt ut inom inspärrningarna av de förnuftsenliga rummen anlagda i den moderna staden? Kan lite kaos och irrationellt beteende omstörta de linjära konstruktionerna i vår urbana existens? Kan vi karva ut en bit av personlig verklighet i nätet av sociala regler och förordningar?

.

Alen Aligrudić föddes i forna Jugoslavien år 1977. Han är idag verksam i Köpenhamn (DK), där han tog examen The School of Theory of Communication vid Det Kongelige Danske Kunstakademi (DK), efterföljande studier vid Funen Art Academy (DK) och FAMU Academy of Performing Arts, the Department of Still Photography, Prag (CZ). ReMerz City ReMystified är Aligrudićs första separatutställning i Sverige, men inte hans introduktion. Vi minns hans Greetings from Montenegro på Tensta Konsthall i Stockholm (2009), hans medverkan i New Nordic Photography vid Hasselblads Center i Göteborg (2012). I Danmark har han visats på Brandts i Odense, Museet för Samtidskonst i Roskilde, Charlottenborg Konsthall och Fotografiskt Center i Köpenhamn, för att nämna några. Han har också visats i Tjeckien, Tyskland, Nederländerna, Norge, Serbien och Turkiet.