Kaia Hugin – Motholic Mobbles

Kaia Hugin – Motholic Mobbles

Vernissage 15 jan 2016 kl 17-20
Utställningen pågår 15 jan – 20 februari 2016

.

2016 års utställningsprogram öppnar fotogalleriet [format] med en videoutställning av den norska konstnären Kaia Hugin. Hennes verk Motholic Mobbles består av nio fristående delar som konstnären arbetat med sedan 2008. Vi är glada att för första gången visa de alla samlade i Sverige.

I Hugins verk finns en stark koppling till skräckfilmsgenren och apokalyptiska undergångsberättelser. En känsla av obehag och underliga drömmar/mardrömmar finns ständigt närvarande i hennes konstnärsskap. I videoserien Motholic Mobbles möter vi en kvinnlig gestalt, spelad av konstnären själv, som utför absurda och tillsynes irrationella handlingar. Vi ser henne i ett vackert bergslandskap där hon grävt ett hål i marken genom att ligga i fosterställning och röra sig runt. I ett iskallt rum balanserar hon med magen på en pall och tar samtidigt stora simtag i luften. Hon sitter vid ett skrivbord när hon plötsligt ramlar av stolen och sakta dras längs golvet och ner för en trappa. I en skog kramar hon ett stort träd och skrapar successivt dess stam tills det fälls.

De performancebaserade filmerna skapar en upplevelse av en främmande värld, ett universum där andra regler och tyngdlagar gör sig gällande. I försök att gripa tag om psykologiska och kroppsliga upplevelser öppnar sig en surrealistisk och dystopisk, men också en mörkt humoristisk berättelse om människans rädsla, längtan och möjlighet till självbestämmande.

Titeln Motholic Mobbles är ett begrepp konstruerat av konstnären själv. Det är en språklig konstruktion som antyder något fragmentariskt och okontrollerat. Ordet ”motilitet” används vanligen inom medicin och kan beteckna icke-viljestyrda muskelrörelser i kroppen. ”Mobble” kan översättas till babblande, ett osammanhängande flöde utan avslutning.

.

Kaia Hugin (f. 1975) har studerat vid Kunsthøgskolen i Bergen och bor idag på Kolbotn, Norge.
Hon har haft separatutställningar på bland annat Vigeland Museum i Oslo (2015), Skiens Kunstforening (2015), Oslo Kunstforening (2013) och Muratcentoventidue Artecontemporane i Italien (2011). Hugin har också deltagit vid ett stort antal samlingsutställningar och på filmfestivaler runt om i världen, inkluderat Stiftelsen 3,14 i Bergen (2015), Nordic Film Fest i Rome (2014), Frankfurter Kunstverein i Tyskland (2014) och Whitechapel Gallery i London (2013).

Utställningen genomförs med stöd av Norges Ambassad och OCA – Office for Contemporary Art Norway

logo-norges-ambassade2

oca_logo

 

Läs recensionen i Sydsvenskan av Carolina Söderholm här.