Iiu Susiraja – Be boring Be happy

Iiu Susiraja – Be boring Be happy

Vernissage 24 september 2016 kl 18-24, under Malmö Gallerinatt 2016
Presentation om ung finsk fotografi med Stefan Bremer: 26 oktober kl 18-19.
Utställningen pågår 24 september – 30 oktober 2016

.

Iiu Susirajas fotografier och självporträtt är en uppriktig och stundtals svidande kritisk kommentar till stereotypa skönhetsideal, kvinnlighet och könsroller. Med en säregen humor och sarkasm inför patriarkala normer, blottar Susiraja både sig själv och samhällets sociala regler. I sina självporträtt försöker hon på inget sätt försköna eller vara till lags. Istället pekar hon fingret mot konventionen om den perfekta kroppen och ifrågasätter vad som anses vara normalt.

I Be boring Be happy möts vi av ett fotografi av en överviktig kvinna med en brödkavel mellan låren. Hon står barfota i ett traditionellt nordiskt vardagsrum med soffa, matta och inramade blomstermålningar. Hennes blick tittar ut ur bilden och hon tycks inte uppmärksamma det absurda i att kaveln på grund av sin placering har förvandlats till en fallossymbol. I ett annat verk sitter hon i en soffa med ett lucialjus fastsatt med silvertejp i pannan och en stor nallebjörn i famnen. Hennes infantila lek med barndomens föremål blir allvarlig när hon samtidigt stirrar överlägset och ifrågasättande på oss.Bilderna ingår i serien Good Behavior (Hyvä käytös),där Susiraja leker med fördomar om hur kvinnor bör bete sig och se ut. Självporträtten kan ses som en anarkistisk revolt mot dagens utseendefixerade selfiekulur som oftast syftar till att framvisa sig själv från sin bästa sida.

Flera av Susirajas bilder är fotograferade i hennes föräldrahem i Åbo. Hon använder sig ofta av föremål som kan kopplas till kvinnans traditionella roll i hemmet, så som köksredskap, städutrustning och skönhetsprodukter. I serien Dinner is served (Syömään, poytä on Katettu) har tingens förväntade användningsområden förvridits. Ur en handväska i skinn sticker fyra råa varmkorvar upp, i ett päron har någon sytt med en tjock röd tråd, en spetsduk har använts som schablon för mjöl på matbordet.

Susiraja kombinerar gärna självporträtt och stilleben, som i serien Trick master of arts (Taiteiden niksi-pirkka). Här får blommor, symbolen för kärlek och romantik, istället förvrida och förstöra. I stillsamma och enkla porträtt trycker och förändrar Susiraja sitt eget ansikte med blommans delar. I seriens stilleben är det istället blommorna som deformeras när de kombineras med föremål från hemmet.

I utställningen visas även åtta korta videofilmer, som kan ses som en förlängning av Susirajas fotografier. Med en stillastående kamera filmar hon sekvenser där hon utför tillsynes bisarra handlingar. I en film sprutar hon grädde i ett par svarta klackskor innan hon tar dem på sig och går iväg. I en annan bakar hon en paj med sina egna trosor som fyllning.

I Susirajas konstnärskap blir det som annars anses vara onormalt normalt och tvärtom. Genom att vägra passa in i samhällets trånga ideal ger hon uttryck för en tydlig kritik mot patriarkala maktstrukturer och konfronterar samtidigt alla dem som vidmakthåller normer genom att fortsätta anpassa sig efter dem.

.

Iiu Susiraja (f. 1975) bor och arbetar i Åbo Finland. Hon studerar just nu vid Bildkonstakademin i Helsingfors och tar sin MFA år 2017. Hennes fotografier har på kort tid fått mycket uppmärksamhet och hennes verk har visats i separatutställningar vid Fotocentrum Peri, Åbo (2016), Photographic Center Nykyaika, Tampere (2015) och Museum Anna Nordlander, Skellefteå (2013). Susiraja har också deltagit i ett stort antal grupp utställningar, däribland vid Kalmar Konstmuseum (2015), Latvian Center of Contemporary Art (2015) och Kiasma, Finland (2013). Hennes fotografier finns representerade vid flera museum både i Finland och utomlands. Be boring Be happy är Susirajas första separatutställning i södra Sverige.

.

Utställningen genomförs med stöd av Frame – Contemporary Art Finland och Kulturfonden för Sverige och Finland.

frame och kulturfonden