Shadows in war  7/8 – 13/9 2015

Shadows in war 7/8 – 13/9 2015

I utställningen Shadows in war presenterar vi tre dokumentära kortfilmer som på olika sätt skildrar människor som lever i krigsdrabbade områden. I filmer från Ukraina, Afghanistan och Kroatien får vi följa berättelser om vardagsliv som pågår mitt i krigets verklighet. Rädslan för vad som ska hända härnäst nästlar sig in människorna som en mörk dimma. Samtidigt fortgår deras liv precis som vanligt och kriget blir till en del av vardagen. Alla filmerna är nyligen producerade och skildrar konflikter som pågår i vår värld just nu.


This is Kabul
Sadaf Fetrat, Sahar Fetrat, Nargis Azaryun, Christoffer Næss och Anders Sømme Hammer
2014 Norge/Afghanistan

I Kabul kämpar en grupp unga kvinnor för jämlikhet. De är piojärer i ett av världens mest konservativa länder. Genom att själva filma varandra ger de oss ett nära porträtt av unga afganska kvinnor som arbetar för att förändra samhället de lever i. De visar att det finns hopp, men liksom alla andra som lever i Afganistan berörs de av det pågående kriget.

Muski Film
Nebojsa Slijepcevic
2012 Kroatien

På Balkan har varje generation sitt krig. Söner fortsätter stider som startats av deras fäder. I var mans hand finns gevär och pistoler och det stora antalet vapen har nu nått en kritisk nivå. Minsta lilla incident skulle vara förödande för den sköra freden. Att se barn leka med leksakspistoler får en att undra, vad lämnar vi vidare till nästa generation?

This place we call our home
Sybilla Marie Wester Tuxen och Thora Lorentzen
2014 Danmark

En ukrainsk soldat förbereder sig för att gå in i kriget medan hans vänner lämnas hemma. Varje människa i Ukraina berörs av konflikten och optimismen bland folket blir allt svårare att upprätthålla. Soldaten reser, hans bästa vän lämnas kvar, en mor ber för sin krigande son och en ung man gråter sjungande ut om hopplösheten.


Shadows in war är producerad i samarbete med Doc Lounge Malmö och Nordisk Panorama – Nordic Short & Doc Film Festival.
Vernissage fredag 7 augusti kl 17-20. Välkomna!

 

Läs recensionen i Sydsvenskan av Tor Billgren här.