The Overview Effect  26/9-1/11 2015

The Overview Effect 26/9-1/11 2015

År 1968 skapades det ikoniska fotografiet av jorden som kallas Den blå pärlan (Blue Marble).

Det var inte bara en hänförande vacker bild – den representerade också ett nytt perspektiv på livet på jorden, en essentiell och radikal förändring av vårt medvetande om oss själva. Astronauterna beskrev en känsla av tidlöshet – en djupgående förnimmelse av samhörighet – en överväldigande erfarenhet vilken väckte frågor som: Vad betyder det att vara här, som den enda himlakroppen med liv i en för övrigt mörk rymd? Vilket ansvar har vi gentemot oss själva och den plats där vi lever? Till följd förhöjdes vårt globala medvetande.

Kan samtida fotografi frammana en motsvarande känslosam förståelse av oss själva som människor? Kan den fortfarande engagera, ta ställning och skapa verifierade samband?

Ylva Bengtsson, Maria Buyondo, Hanna Giles, Malin Griffiths, Anja Linnea Hellström, Klara Källström och David Arnar Runólfsson utforskar nya stjärnor. De visar arbeten som kommunicerar erfarenheter och existentiella förhållanden som definierar och skapar oss. Likt vågade astronauter dyker de in i ett universum av fotografi, arbetar i den rymd som bara kunskap och teknik kan medge dem. De gör avtryck i ett överväldigande, oändligt kosmos av bilder, ifrågasätter förmenta realiteter i vår dramatiska värld, öppnar för nya händelser. De riktar vår blick mot dyrbara ögonblick som vi ser förlorade i tiden. Likt tårar i ett regn.
– Lotta Antonsson, professor i fotografi vid Akademin Valand

Med utställningen The Overview Effect presenterar fotogalleriet [format] verk av Ylva Bengtsson, Maria Buyondo, Hannah Giles, Malin Griffiths, Anja Linnea Hellström, Klara Källström och David Arnar Runólfsson, studenter vid Akademin Valands master år 2, fotografi.
Vernissage under Malmö Gallerinatt, den 26 september kl 18-24. Artist talk kl 18.30.

Varmt välkomna!