Lotta Törnroth – “…two have been washed away and the third will soon be engulfed.” 26/9 – 1/11 2015

Lotta Törnroth – “…two have been washed away and the third will soon be engulfed.” 26/9 – 1/11 2015

Om vi verkligen förstod att vi ska försvinna. Skulle vi göra det då? Frågan är inte min utan Sara Stridsbergs. Hon beskriver i ett radioprogram att döden är inskriven i våra kroppar, vi kan inte undgå den och ändå finns det inget ämne som gör oss människor mer oroliga. I sin bok Beckomberga – Ode till min familj skriver Stridsberg om en dotters relation till sin far. I ett samtal frågar han henne om hon kan följa med honom ner till vattnet. Så slipper han vara ensam och rädd när han vandrar ut i vågorna.

Havet utanför Cape Cod i Massachusetts liknas vid en grav för de tusentals skepp som förlist utanför. Under flera år stod tre likadana fyrar, de Tre systrarna från Nauset, bredvid varandra och tittade ut över vågorna som rullade in över stranden. Fyrarna var tvungna att monteras ned och flyttas inåt land 1911 för att inte dras ner med erosionen i havet, och står kvar där i skogen än idag. Tänk alla de skepp som de såg förlisa, trots deras fyrsken, och alla de drömmar som försvann ner mot havets botten. Som än idag försätter att sjunka runtom i världen. ”Det går inte att tala om havet utan människorna som bor i det.” skriver Susanna Alakoski.

I sagor så romantiseras det som är förtvivlat, de berättas om igen och mynnar ut i nya sagor. Men så fort sagan kommer för nära livet blir den för ohygglig att ens tänka på, omöjlig att mäta med verklighetens tidsmått. Sara Stridsbergs berättelse om fadern som ber dottern att följa med till havet så att han kan begå självmord utan att behöva vara ensam. En fiktiv berättelse som bottnar i en sorts sanning. Människan fortsätter att berätta sagor, för verkligheten är för svår att hantera.

Lotta Törnroth (f. 1981), verksam i Stockholm, tog kandidatexamen vid Högskolan för fotografi i Göteborg, och tog i fjol sin masterexamen vid Aalto Universitetet, Högskolan för konst, design och arkitektur i Helsinki. Samma år fick hon Victor-stipendiet från Hasselbladsstiftelsen. Hon har tidigare ställt ut i New York, Paris och på fotofestivalen Format i Derby.

Utställningens titel är hämtad ur Joshua Slocums bok Sailing Alone Around the World. Slocum var den första personen att segla runt jorden ensam mellan 1895-1898.

Vernissage under gallerinatten 26 september kl 18 – 24. Varmt välkomna!