Jouko Lehtola – Retrospektiv 6/3 – 26/4 2015

Jouko Lehtola – Retrospektiv 6/3 – 26/4 2015

Att närma sig Jouko Lehtolas fotografier är som att få en käftsmäll och samtidigt en stor, varm kram. Med en intensiv närvaro hos såväl fotografen som hos de som befinner sig framför kameran, fångar bilderna en direkt och överväldigande ärlighet. I serierna Urban Youth och Young Heroes porträtteras Helsingfors ungdom under 1990-talet. Mitt i en tid av ekonomisk kris och dubblerad arbetsslöshet vänder Lehtola kameran mot de som befinner sig i samhällets periferi. Alkohol, utsatthet och slagsmål är ständigt närvarande men också kärlek, gemenskap och humor. Lehtolas senare verk har en mer allvarsam ton. Han åskådliggör det finländska
samhället som fyllt av dubbelmoral och orättvisor. Med sin beska och säregna samhällskritik lyfter han frågor om våld i hemmet, drogmissbruk och sociala tabun kring sexualitet.

På fotogalleriet [format] är vi glada och stolta över att presentera Sveriges första retrospektiva utställning med en av Finlands främsta fotografer. Utställningen visar utvalda bilder från sex av Jouko Lehtolas mest betydelsefulla arbeten. Som en fristående del finns också dokumentärfilmen Jouko Lehtola Valossa/In the Light av Riitta Riihonen från 2011. Regissören, som var god vän med Lethola, följde honom under nio månader efter att han fått allvarligt sjukdomsbesked.

Jouko Lehtola föddes i Helsingfors, Finland år 1963 och avled år 2010. Han studerade vid University of Art and Design´s fotografiavdelning i Helsingfors år 1986-1993. Hans verk visades senast år 2013 på Kiasma Museum för nutidskonst i Helsingfors.

Utställningen har producerats i samarbete med Jouko Lehtola Foundation. Stiftelsen skapades 2011 i syfte att stödja unga dokumentärfotografer samt främja spridningen av Lehtolas konstnärliga arbete.

Vernissage fredag 6 mars 2015 kl 17-20!
Varmt välkomna!