Johan Rosenmunthe – Enlargements 15/3 – 20/4 2014

Johan Rosenmunthe – Enlargements 15/3 – 20/4 2014

Johan Rosenmunthe (DK) visar på fotogalleriet [format] utställningen Enlargements som är hans första soloutställning i Sverige. Projektet tar utgångspunkt i ett överväldigande fotografi över Manhattans skyline, ett panorama över New Yorks mäktiga, ruvande skyskrapor. De gargantiska byggnaderna till trots, är bilden tagen ur ett uppifrånperspektiv som ger oss en överblick över staden. Dessa byggnader, skapade av människor, är så många och dominerande att själva människan förefaller försvinna. Men genom olika inzoomningar och förstoringar visar Rosenmunthe oss liv som pågår, människor i rörelse; inte bara ovanpå, men också utanpå de stora byggnaderna. I fotografiets ögonblick finner vi en mängd olika scener och händelser, vissa av dem potentiellt livsfarliga.

Betraktaren av verken intar en övervakande roll ovanför stadens invånare, där mängden scener som utspelar sig verkar oändlig. Ögonblicket upphör att vara ett enskilt ögonblick, och delas upp i en rad olika skeenden där fotografiet tillåter betraktaren att gå in i de enstaka händelserna.

Johan Rosenmunthe (f. 1982) är utbildad på Fatamorgana Fotografiske Billedkunstskole, och har tidigare haft soloutställningar i Köpenhamn, Oslo och Reykjavik.

Vernissage lördag 15 mars, kl. 14 – 17