Ismar Cirkinagic – Negatives Beyond the Green 10/5 – 15 /6

Ismar Cirkinagic – Negatives Beyond the Green 10/5 – 15 /6

I utställningen Negatives beyond the green fokuserar Ismar Cirkinagic på den konflikt som ägde rum i Bosnien och Hercegovina på 1990-talet. Det var en konflikt som kännetecknades av etnisk rensing och folkmord, och Cirkinagic’s utställning relaterar till spåren av den etniska rensningen i den nordvästra delen av landet, särskilt i området kring staden Prijedo. Konflikten tillhör vår närliggande europeiska historia och än i dag hittas nya massgravar och spår efter den hänsynslösa slakten av människor.

I Cirkinagic’s bilder av dessa platser ser vi dock inga spår av vad människans ondska och grymhet kan leda till. Det är sublima bilder av vackra landskap och skogar som inte avslöjar vad som hände för 20 år sedan. Det som däremot vittnar om det fasansfulla är Cirkinagic’s bilder av kläder och tillhörigheter till folkmordets offer, funna i massgravarna. Utställningen påminner oss om dessa händelser, men kan samtidigt föra tankarna till konflikter som pågår i dag, exempelvis i Syrien.

Ismar Cirkinagic (1973), född i Prijedor, i det forna Jugoslavien, bosatt och verksam i Köpenhamn och har tagit sin examen på Det Kongelige Danske Kunstakademi. 2010 tilldelades han ett treårigt arbetsstipendium från Statens Kunstfond. Utställningen är Cirkinagic’s första separatutställning i Sverige.

Vernissage lördag 10 maj, kl. 14 – 17