Claudia Reinhardt – Dødspar, Liebespaare  (Lovers) 14/11-21/12

Claudia Reinhardt – Dødspar, Liebespaare (Lovers) 14/11-21/12

I serien Killing me Softly (2004) återskapade Claudia Reinhardt kända kvinnliga konstnärers självmord med sig själv som modell. I hennes senaste fotografiska arbete Dødspar, Liebespaare riktar hon sin uppmärksamhet mot par – porträtterade av icke-proffissionella skådespelare – som begått självmord tillsammans.

“Avslutadet av ett liv är en handling som sker i den totala frånvaron av kärlek. I Dødspar, Liebespaare är kärlek inte frånvarande. Tvärtom. Den sista ensamma vägen vandras i sällskap. Nästan en romantisk idé, om det inte vore för fruktansvärda omständigheterna som mynnade ut i beslutet.”

Att ägna uppmärksamhet åt döden är att vara intresserad av livet. Vilka var dessa människorna? Vilken desperation och kris drev dem till handlingen?

För paret Bernard och Georgette Cazes var det deras vidhållande av “Privileg des Humanen“ (Jean Améry) – deras gemensamma självmord var en protest mot förbudet av aktiv dödshjälp. Kritiska brev till den franska regeringen var efterlämnade i rummet på det berömda, lyxhotellet i Paris där de avled. De utlöste en debatt om ämnen kring döende och mänskig värdighet.

I många fall var politisk och social press orsaken till självmord. För familjerna Gottschalk och Klepper exempelvis var hotet om utvisning och förintelse i händernapå nazisterna. Stefan Zweig kunde emigrera från Tyskland, men kunde inte bära ”förstörelsen av hans andliga hemland i Europa”. Hans fru Lotte, bara 30 år gammal, följde honom in i döden. Den dramatiska bortgången av Heinrich von Kleist förevigade den uppskattad poeten och hans livspartner Henriette Vogel. Deras kroppar hittades skjutna i Berlins Strandbad Wannsee. Mindre känt är det gifta paret Michael och Monika Stahl som gasade sig själva till döds i en bil. I deras självmordsbrev förklarade dem sitt beslut som ett val gjort av rädsla för sin egen sociala försvagning. Tidningen Bildzeitung beskrev dem som de första offren för det sociala förmånspaket som infördes i Tyskland, kallat Harz IV.

 Claudia Reinhardt föddes i Viernheim, Västtyskland 1964. Hon bor och arbetar i Berlin och Norge.
www.claudia-reinhardt.de

Vernissage fredag 14 november, kl. 17.00 – 20.00.
Varmt välkomna!