Arne Vinnem – Takk for bildet, men jeg må innrømme at jeg har brent det. 9/11-15/12

Arne Vinnem – Takk for bildet, men jeg må innrømme at jeg har brent det. 9/11-15/12

Takk for bildet, men jeg må innrømme at jeg har brent det tar Arne Vinnem utgångspunkt i  arkivfotografier som han har hittat och som han ersätter med textbeskrivningar för att sedan bränna upp de. Processen dokumenteras och presenteras genom fotografier av den kvarblivande askan tillsammans med de skriftliga beskrivningarna. Samtidigt förs texterna in i arkivet där de ersätter de destruerade fotografierna.

Projektet stammar ur Vinnems nyfikenhet på det material som döljer sig i olika institutioners arkiv, och han närmar sig arkivet i hopp om att de undangömda fotografierna ska ge nya impulser till arbete med, och undersökande av fotobaserade uttryck. I detta projekt innebär skapandet också en förstörelse; en irreversibel brutalitet som tydliggör olika aspekter av fotografiet som uttrycksform.

Medan texthänvisningarna till icke-existerande visuell information aktiverar föreställningsförmågan och tydliggör de två olika språkens kvaliteter, pekar den fysiska förvandlingen bilderna utsätts för mot fotografiernas materialitet och analoga ursprung, samtidig som förlusten av originalen denna process kräver, speglar melankolin som omger fotografiet.

Arne Vinnem (f. 1978), konstnär verksam i Oslo, tog sin masterexamen vid Kunsthøgskolen i Bergen, och har tidigare haft utställningar i bland annat Oslo, Stockholm, Amsterdam och München. Under Vårutstilling 2013 Fotogalleriet i Oslo tilldelades Vinnem BKHs Fotokunstpris för sin performance Bilder som festet seg – referat fra netter i arkiv. I höst medverkar han även i den fotokonstbaserade tidskriften Objektiv.

Med stöd från Norges Ambassade.

Vernissage lördagen 9 november kl. 15 – 18.