PGB Awards – Photographers giving back 14/4 – 20/5 2012

PGB Awards – Photographers giving back 14/4 – 20/5 2012

Malmö har nyligen fyllts av fantastiska pressbilder. Bl.a. lokalt genom utställningen Ögonblick-Sydsvenskans bästa bilder 2008-2011, som visades här på fotogalleriet [format], och nationellt med den stora fototävlingen Årets bild, som visas på Malmö Museer.
Nu visar vi med glädje för första gången i Malmö The Photographers giving back award som är en världsomspännande tävling som har lockat ansökare från 93 olika länder med över 3000 bilder!

Vi har valt att visa ett axplock av vinnarna från de tre tävlingar som varit. Utställningen kommer att bestå av bilder från 2009, 2010 och ett bildspel med 2012 års vinnare.

PGB Photo Award är en årlig fotografitävling. Årets bästa bilder är valda från ansökningar från världens alla hörn. Tävlingen har flera kategorier, såsom nyheter, sport och natur. Alla är välkomna att delta i tävlingen. Syftet är att öka förståelsen för den viktiga roll som pressfotografer har i det ständigt pågående arbetet att porträttera världen. Välgörenhetsprojektet Photographers Giving Back ger tillbaka till alla de människor som så ofta blivit föremål för fotografen; utsatta, sårbara människor över hela världen. Varje år skänks pengar till olika välgörenhetsprojekt som t.ex. ett program för att skapa skydd åt utsatta kvinnor i Kongo. The PGB Photo Award är finansierat av/genom sponsorer, ansökningsavgifter och donationer.

I år står den arabiska våren i fokus. Vinnarbilden är tagen av den japanske fotografen Yusuke Harada, och visar rebeller som knäböjer för att be på vägen till Sirte från Misrata, i utkanten av Sadada, Libyen. 33 årige Yusuke Harada är en japansk fotojournalist som skildrat världens stora konflikter och dolda kriser. Han har valt att prioritera dokumentationen av människor som är utsatta för diskriminering och brott mot de mänskliga rättigheterna.