Elin Berge – Drottninglandet – med musik av Frida Hyvönen 28/1 – 26/2 2012

Elin Berge – Drottninglandet – med musik av Frida Hyvönen 28/1 – 26/2 2012

Fotografen Elin Berge har under flera år följt ett antal kvinnor längs Sju Älvars Väg mellan Umeå och Fredrika i Västerbotten. Kvinnor som är i olika situationer och i olika skeenden i livet. Gemensamt för dem alla är att de flyttat från Thailand till Sverige för att leva med en svensk man. Projektet är ett nära samarbete mellan Elin Berge och kompositören/sångerskan Frida Hyvönen. Musiken i Drottninglandet är del två i serien Frida Hyvönen gives you, en serie där Hyvönen tillåter sig att experimentera med andra konstnärliga uttryck.
Sedan Thailand blev en populär destination för semestrande svenskar på 70 talet har antalet thailändska kvinnor som flyttat till Sverige stadigt ökat. 1973 var 71 kvinnor folkbokförda i Sverige, idag är de fler än 20 000. Ca 500 av dessa kvinnor lever i Västerbotten. De är så många nu att de kommer att lämna ett permanent avtryck i den norrländska historien. Utställningens titel, Drottninglandet, är mångbottnad och Elin Berge säger själv om projektet;  ”Drottninglandet är en berättelse om längtan och drömmen om ett bättre liv. Området kring Fredrika brukar kallas för ”Drottninglandet” sedan några byar blivit uppkallade efter en svensk drottning.
En del av den här berättelsen handlar om utsatthet. Om kvinnor som gör uppoffringar och tar risker. Där framtiden läggs i händerna på mannen som kvinnan kommit med. Men den handlar också om kvinnors strävan och mod, om möjligheten att ta plats och skapa något nytt. Utställningen handlar inte om att förenkla eller att romantisera, Berge är inte intresserad av att välja ett perspektiv på detta fenomen. Snarare handlar det om att lyfta fram det allmänmänskliga och modiga i dessa kvinnors historier.

Företeelsen som detta projekt dokumenterar, människor som emigrerar för att förändra sin livssituation, är på inga sätt ett nytt fenomen. En migration som oftast har sin grund i överlevnad och beror på olika former av ojämlikhet i världen. Elin Berge har skapat en vacker och poetisk bildberättelse kring detta fenomen i modern tid, en berättelse vars känsla och estetik förstärks av Frida Hyvönens musik.

Drottninglandet är producerad av Hasselbladstiftelsen, Arbetets Museum och Västerbottens museum.
Projektet har genomförts med generöst bidrag från Konstnärsnämnden – Sveriges Bildkonstnärsfond. 

Tack till Arctic Paper, Göteborgstryckeriet, Sätila Holding AB och Bildkonstnärsfonden.