Miron Zownir – Radical Eye 16/4 – 15/5 2011

Miron Zownir – Radical Eye 16/4 – 15/5 2011

Miron Zownir har en lång lista av utställningar och hans verk har visats runt om i världen. Några av hans fotografier visades bland konstverk av Goya, Picasso, Alfred Kubin och Cindy Sherman i utställningen Elsalvaie Europeo (2004) i Barcelona och Valencia.

Under hösten 2008 presenterades hans bilder i fotomuseum Winterthur tillsammans med verk av fotografer som tex Robert Mapplethorpe, Man Ray, Nan Goldin, Nobuyoshi Araki…

Miron har dessutom skrivit en deckare som heter Kein Schlichter Abgang” och skriver för närvarande på en ny roman.Parallellt med sitt skrivande och sin fotografering har han även gjort flera kortfilmer, som”Skinhead lane” som vann flera utmärkelser under 1993.

Tio år senare gjordes dokumentärfilmen Bruno S-Estrangement is death som visades vid Berlinale. Den handlar om Bruno Schleinstein som tidigare jobbat som skådespelare i Werner Herzogs filmer och som under sina sista år försörjde sig som gatumusikant på Berlins bakgårdar.

Miron Zownirs bilder behandlar den dolda verkligheten i samhällets utkanter. Trots att hans metod är extremt skoningslös och oförskämd är hans bilder ofta överraskande poetiska och djupt tilltalande.

Bortom alla normer och estetiska konventioner avslöjar Mirons verk intima situationer och stunder fulla av frenesi, berusning, melankoli, ömhet och förtvivlan. Den mänskliga kroppen visas som ett slags sista besittning, som slöja av en självutlämnande själ.

Zownir intuitiva närhet till utomstående och missanpassade är uppriktig, öppen och mycket direkt. Hans arbete platsar in bland de mest exceptionella och radikala exemplen på dokumentärfotografi i vår tid.