Åsa Johannesson – The Boy and the Twins 20/8 – 18/9 2011

Åsa Johannesson – The Boy and the Twins 20/8 – 18/9 2011

Vem bestämmer vad som är vad i genus, könsroller och identiteter? The Boy & The Twins är en berättelse om verklighet och fantasi, om unga människor som letar, prövar och ifrågasätter sitt genus och identitet.

Fotokonstnären Åsa Johannesson har de senaste åren arbetat med sitt familjealbum: sin farfar Ove Johannessons arkiv av svartvita negativ av Åsa själv och hennes tvillingsyster från 1980-talets Moheda och Växjö.

Samtidigt har hon fotograferat en engelsk pojke, Jacob, i hans hem i närheten av London, ibland tillsammans med Jacobs pojkvän Aaron. Jacob var född flicka och genomgår könsbyte; med hjälp av testosteron håller han på att utvecklas till en ung man.

I The Boy & The Twins möts dåtid och framtid när tvillingarnas förflutna som pojkflickor blandas med Jacobs längtan att få leva och bli sedd som en pojke.

Bilderna blir små ögonblick i processen, vägen, att växa upp och hitta sig själv, där gester, blickar och färgskala blir viktiga moment i Johannessons bildspråk.

Utställningen blir också en öppen diskussion där definitionen av genus och kön kastas om, förenas och på så vis blir något alldeles eget.