Klara Källström – Gingerbread Monument 16/1 – 14/2 2010

Klara Källström – Gingerbread Monument 16/1 – 14/2 2010

”Blixtar som adderar ljus, påminner om att utlösa fotosyntesen hos ett träd om natten. Triggerfingret, det som får något att växa en millimeter under blicken. Bilderna förevigar saker som bara håller för stunden: en snögubbe, en blomma av folie tappad på marken, en bilfärd med en urna, ett monument i pepparkaka.” – ur introtexten till Gingerbread Monument.

Utställningen Gingerbread Monument tar sitt ursprung i en fotografibok med samma namn som Klara Källström släppt på eget förlag, hösten 2008. I rummet [format] kommer ett specifikt urval av arbetet fogas samman och visas tillsammans med boken.

Projektet är en sammansättning av bilder tagna under tre års tid som handlar om vad som händer när man tar en bild av någonting, och hur hopsättandet av disparata fragment från vardagen kan bilda nya intressanta sammanhang. Bilderna är både förföriskt främmande och förfrämligande. Ickeförståelsen föder vackra monster. Kamerablixten kan endast fånga en del och resten slukas upp av mörkret. Bildsviten beledsagas av Viktor Johanssons poesi som är skriven till fotografierna. Allt roterar kring ett havererat pepparkakshus och dess fullt vitala skugga.