Hannah Modigh – Hillbilly heroin, honey 24/4 – 6/6 2010

Hannah Modigh – Hillbilly heroin, honey 24/4 – 6/6 2010

I skimret av det vackra landskapet uppe i bergskedjan Appalacherna utspelar sig en tragisk verklighet.

Hannah Modigh var under hösten 2006 i en utdöende kolstad i Virginia, USA som heter St. Charles. Där sökte hon upp unga män för att med sin kamera skildra det androgyna och sårbara i kontrast mot det hårda livet.

En historia av fattigdom och livet runt kolgruvorna har format St. Charles. Många bor i hus som gått i generationer, men har inte råd att hålla dem i skick. Andra bor i trailers. Många ungdomar slutar skolan tidigare och att få barn som tonåring är mer regel än undantag. Staden är känd för ett utbrett alkoholmissbruk och sociala problem.

OxyContin är en smärtstillande medicin som är vanligare i St. Charles än i någon annan del av USA. Här kallas drogen ’hillbilly heroin’, för om man tar drogen i stora mängder påminner den om heroin, fast till ett billigare pris. Från början användes OxyContin för att behandla de skador som gruvarbetarna ådrog sig i gruvan, men i dag har det blivit en drog som ungdomar tar.

”Jag fotograferade mestadels unga män. Förväntningarna på dem som försörjare och macho i ett samhälle där det inte finns några jobb gjorde deras uttryck starkare.

Jag vill med mina bilder lämna den känsla av vakuum och tidlöshet som träffade mig under mina två månader där. Det är inte fokus på fattigdomen, drogerna eller samhällsproblemen. Sprickan i själen är viktigare än den på väggen.

Genom vackra naturbilder, sköra färger och mjukt ljus uppfattas stämningen till att börja med som fridfull men jag vill att betraktaren efter ett tag skall kvävas av livlösheten i människornas blickar och deras hållning.

Jag vill att man skall bli själsligt utmattad av att se dessa innestängda känslor. Ett lock, en blöt illaluktade filt har lagts på St. Charles men ibland kommer små bubblor av känslouttryck och desperation ut för att sen återgå till dvalan.”

– Hannah Modigh