Johan Bävman – Albino – i skuggan av solen 3/10 – 1/11 2009

Johan Bävman – Albino – i skuggan av solen 3/10 – 1/11 2009

I Tanzania lever en liten del av befolkningen under ständigt dödshot. Utbredd vidskepelse och Afrikas brännande sol gör vardagen till en kamp på liv och död för landets albiner. Under 2008 dödades trettio av dem och deras kroppsdelar såldes vidare till häxdoktorer.

Hur är det att vara född i ett land där du utesluts från omgivningen och samhället du lever i, enbart för att du saknar pigment i huden? Hur känns det att inte kunna leka som dina bröder och systrar eftersom du hela tiden måste skydda dig mot strålarna från Afrikas sol?

Johan Bävman har varit i Tanzania och dokumenterat den utsatta vardag som landets albiner dagligen möter. Med sina fotografier vill han berätta om hur det är att leva utanför normen. Men även skildra samhällets stöd och den omtanke som dessa människor möter, trots färgen på deras hud.

Reportaget har uppmärksammats i hela världen och fått pris i Årets bild (i reportageklassen Utland), World Press Photos andrapris i kategorin Contemporary Issue och Award of excellence iPOY (pictures of the year, USA). Passa på och se det i sin helhet på [format].