Andersson / Strinnholm-Nordin / Lundin – Tre separatutställningar 2/5 – 7/6 2009

Andersson / Strinnholm-Nordin / Lundin – Tre separatutställningar 2/5 – 7/6 2009

Marie Strinnholm-Nordin

If I were U

I serien If I were U undersöker Marie Strinnholm-Nordin tankar kring identitet.

Marie Strinnholm-Nordin har låtit fotografera olika människor i en miljö där de är trygga, oftast hemma eller på deras arbetsplatser, för att sedan ta över deras roll genom att ta på sig deras kläder och fotografera sig själv i samma situation. Idén är att på så sätt ”låna” de olika personernas liv.

”Även om fotosituationen är väldigt kort så stimulerar dessa minuter fantasin om hur det faktiskt skulle kunna vara. Hur kommer det sig att vi blir den vi är, de val vi gjort och skulle vi bli annorlunda i en annan miljö än den vi är vana vid? Hur mycket av oss sitter i våra kläder och i vår omgivning, och hur mycket låter vi vår inredning avspegla våra personligheter?”

Marie Strinnholm-Nordin är född 1973 och har en examen i Bachelor of Fine arts/photography, Bergens Kunsthøgskole. Hon har även studerat Fotojournalistik vid Nordens fotoskola Biskops-Arnö och haft utställningar bland annat i Bergen, Norge och i Caen, Frankrike.

Jim Lundin

To recall a memory

Jim Lundin är född 1980 och har en kanditatexamen från Fotohögskolan i Göteborg. Han har tidigare ställt ut på bland annat Ny nordisk fotografi 2008, Hasselblads center och Gallerie Reflexe i Paris. I serien To recall a memory undersöker Jim Lundin objekt, färger, former och konstellationer.

”Efter drygt ett halvår borta från något som helst fotografisk arbete kom jag på mig själv med att under promenader och färder, till och från ställen, registrera saker och platser som om jag fotograferade dem. Det liknade en hel del den flanerande fotografi jag sysslat med tidigt i mina studier, med skillnaden att jag då faktiskt hade med mig en kamera och fysiskt fotograferade det jag såg. Jag gick tillbaka och tittade på bilder som tagits under resor och vid andra tillfällen då jag har haft med mig en kamera, och fann att många objekt, färger, former och konstellationer återkom i ett flertal bilder.

”Idén var att belysa vad i platsen som väckte mitt begär, det jag nu anser vara utlösaren, det som drog mig till platsen från första början.

”Bildmässigt ser jag referenser från både klassiskt måleri och landskaps-, brotts- och studiofotografi.”

Torbjörn Andersson

Beijing 1989

Torbjörn Andersson är född i Gävle 1942 där han även gick som fotoelev 1957, och sedan även på fotoskola i Malmö 1958-1960. Han är en av Sveriges främsta pressfotografer med över trettio utmärkelser från bl.a. Årets bild, World Press Photo och Europe Press Award.

Utställningen visar bilder från tiden då massakern ägde rum på Himmelska fridens torg i Beijing, Kina. Torbjörn Andersson var en av de få västerländska fotografer som var på plats när minst 700 unga människor miste livet natten mellan den 3 och 4 juni 1989. Denna tid har han beskrivit som en av de mest omskakande upplevelser han varit med om och ett av de farligaste jobben han har gjort. Med kameran som psykologisk sköld bevittnade han hur studenter sköts framför honom. Bilderna på utställningen är entydiga, de visar makthavarnas brist på respekt för de mänskliga rättigheterna.

Det har nu gått 20 år sedan den blodiga massakern och därför visar vi nu hans mångfaldigt prisbelönta bilder från denna tid. Det blir i samband med utställningen boksläpp för hans nya bok ”Beijing 1989”.