Maria Larsson och Nille Leander – Eviga ögonblick 20/11 – 21/12 2008

Maria Larsson och Nille Leander – Eviga ögonblick 20/11 – 21/12 2008

En utställning med Maria Larssons originalbilder samt Nille Leanders inspelningsfoton från Jan Troells film Maria Larssons eviga ögonblick. I samarbete med Agneta Ulfsäter-Troell.

Maria Larsson

Som kvinna, sjubarnsmor och fattig arbetarhustru lyckades Maria Larsson ändå finna tid till att arbeta med fotografi. Sverige kring sekelskiftet 1900 var ett mer patriarkalt samhälle än i dag med tydlig indelning mellan män och kvinnor. Män rörde sig i den stora världen med resor, krig och upptäckter. Kvinnor var i mångt och mycket hänvisade till hemmets privata sfär.

I sina fotografier visar Maria Larsson hur denna enskilda värld med familj, grannar och arbete blir något stort i sig.

Nille Leander

Nille Leander, född 1964, började intressera sig för film och fotografi i tonåren. Hon utbildade sig till filmfotograf på Dramatiska Institutet 92-95 och har sedan dess arbetat med båda medierna. Efter utbildningen har hon varit stillbildsfotograf på ett femtontal svensk/danska långfilmer där hon gjort marknadsföringsmaterial och rekvisitabilder.

Bakgrund

Agneta Ulfsäter-Troell har arbetat som journalist, museichef och copywriter. Av en slump hittade Agneta gamla fotografier hos en släkting i Göteborg och fann i dessa en hel värld av passion, livsöden och historier. Fotografierna och fascinationen för dessa livsöden och denna tid resulterade i boken Att människan levde, Maria Larssons eviga ögonblick.

Utställningen är ett samarbete mellan fotogalleriet [format] och Agneta Ulfsäter-Troell. Initiativ och produktion: Jonna Söderberg.