Visning – Där jag mötte mig själv

Visning – Där jag mötte mig själv

Visningar av utställningen Där jag mötte mig själv av Jerry Uelsmann
Hålls av Moa Petersén – fil. dr. i konsthistoria och visuella studier och expert på Jerry Uelsmanns konstnärsskap
Lördag 7 oktober kl 14 och torsdag 19 oktober kl 18
Fri entré!

.

Välkommen på visning av utställningen Där jag mötte mig själv av Jerry Uelsmann. Visningen hålls av Moa Petersén som en av kuratorerna bakom utställningen och fil. dr. i konsthistoria och visuella studier samt expert på Jerry Uelsmanns konstnärsskap. Hon lärde känna Uelsmann 2015 i samband med sin avhandling Impure Vision om amerikansk iscensatt fotografi under 1970-talet. Deras kontakt har idag utvecklats till en nära vänskap och Petersén arbetar just nu på en biografi om Uelsmann som planeras komma ut 2019.

Jerry Uelsmann (US) är en föregångare inom surrealistiskt fotografi och fotomontage. I mörkrummet skapar han drömlika världar som ser ut att vara hämtade från ett annat universum. Decennier innan födelsen av digitala bildbehandlingsprogram som Photoshop, skapade Uelsmann fotomontage genom att kombinera flera negativ i mörkrummet. Fotografi handlar i Uelsmanns bildvärld inte om att fotografera tingen för vad de är, utan för vad de kan vara. Hans karriär tog fart i USA under 1960-talet och idag anses han vara en pionjär inom fotomontage och multipla exponeringar. Tillsammans med fotografer som Duane Michals (f. 1932) och Robert Heinecken (1931–2006) kom han att skapa ett nytt paradigm inom amerikanskt fotografi.

Där jag mötte mig själv består av 48 fotomontage, flera av dem aldrig tidigare utställda. Med bilder av landskap, skogar och hav där naturlagar och gravitationskraft verkar ha upphört att gälla, visas för första gången en utställning som fokuserar på naturen i Uelsmanns bilder.