Konstfilmklubb: Oona Libens – Soma

Konstfilmklubb: Oona Libens – Soma

I Oona Libens’ konstnärliga verksamhet för hon en media-arkeologisk undersökning som kretsar kring (den rörliga) bildens historia. Hon vill sammanlänka historiska och nutida mediala företeelser: från skuggspel som den mest primitiva formen av rörlig bild, laterna magica — den första projektorn, över (TV/dator)skärmen, till dagens bild- och underhållningssamhälle. Vi matas dagligen med tusentals bilder och upplevelsen reduceras i stor grad till en liten skärm. I sina performanceverk söker Libens att utvidga den upplevelsen, dissekera bildproduktionen i dess minsta beståndsdelar och skapa en underhållningsmaskin som är långsam, tvekar, svajar och kanske brister. Publiken får insyn i hur bilderna frammanas med hemmagjorda lampor, projektioner, reflektioner och hur de manipuleras med diverse objekt. Resultatet blir en illusorisk och taktil upplevelse, med skuggor och reflektioner som rör sig genom hela rummet. En hybrid mellan (skugg)teater och film.

På Konstfilmsklubben visar Oona Libens ett work-in-progress, en mindre variant av den kommande föreställningen ‘Soma’. Efter att ha gjort liknande poetisk-vetenskapliga föreställningar – om universum, havet och tiden – handlar denna föreställning om människokroppens mikrokosm.

Oona Libens (f. 1987) bor och verkar i Malmö och Bryssel. Hon tog examen 2012 vid Royal Academy of Fine Arts i Gent, Belgien. Sedan dess har hon gjort ett antal egna föreställningar samt samarbetat med bl.a. Malmö Akademiska Orkester. Hennes verk har visats på bl.a. Kråkeslottet Senja (Norge, 2014), Cinema Nova Bryssel (2016), International Film Festival Rotterdam (2017), Malmö Live (2017), Bozar Bryssel (2018).
Med stöd av Malmö Stad & Konstnärsnämnden