Fönsterutställning: Olof Nimar | Vinden gör kurvor i linjerna

Fönsterutställning: Olof Nimar | Vinden gör kurvor i linjerna

4 juni – 4 august

Vinden skapar kurvor i linjerna består av sex fotografier installerade direkt på galleriets fönsterrutor. En teknik som vanligtvis butiker använder för att synas men samtidigt skapa ett insynsskydd. Det får mig att tänka på hur arkitekter ofta verkar ignorera eller glömmer att föreställa sig människans behov för ombonad och skydd. Och när en går genom staden kan en se hur balkonger och större glaspartier ofta dekoreras med tyger för att skydda sig mot insyn och solljus.

I galleriets fönster ”hänger” fotografier föreställande rutmönstrade dukar och blockerar delar av insynen. Intresset för dessa dukar började då jag av förklarliga skäl var tvungen att arbeta hemma i mitt kök. Jag målade av frukter liggande uppe på en rutig köksduk. Dukens mönster blev till ett hjälpmedel som guidade mig fram. David Foster Wallace beskriver hur det i tennis sällan finns raka linjer. Spelaren måste istället föreställa sig hur vinden påverkar bollen och skapar kurvor i banlinjerna.

Olof Nimar arbetar med fotografi där utforskandet av betraktarens möte med bilden är central, kamerans unika förmåga att beskriva något levande samtidigt som att representera det förgångna. Vad som också är återkommande är relationen till måleri och skulptur. Både vad gäller hur bilderna agerar i ett utställningsrum, men också genom historiska referenser och problemställningar.

Utställningen är en del av Copenhagen Photo Festival 2020