Anika Schwarzlose – Backdrops 12/11 – 18/12 2011

Anika Schwarzlose – Backdrops 12/11 – 18/12 2011

I det verk som presenteras på rummet [format] undersöker Anika Schwarzlose konceptet med bakgrunder inom porträttfotografering genom en serie installationer under titeln Backdrops (2011). Genom att lägga beslag på andra fotografers digitalt utförda bakgrunder – bestående av mönster och övertoningar inspirerade av dramatiska himlar och gamla färgade linnedukar – visar detta verk bilder som avsetts att vara digitalt retuscherade i bakgrunden av porträtt för att förändra deras atmosfär.

Då hon skriver ut dessa beslagtagna bakgrunder i stora format låter Schwarlose betraktaren fysiskt uppleva bilderna i avsaknad av deras vanliga förgrunder. Genom att visa dessa utskrifter tillsammans med olika källor och temperaturer av ljus, särskiljer dem sig ytterligare från det sätt som de vanligen visas på en bildskärm: upplysta bakifrån och begränsade till 13 eller 15 tum.

Den fysiska manipulationen av utskrifterna och infogandet av ljuskällor i arbetet befriar utskrifterna från deras formella tvådimensionella karaktär och gör det möjligt för verket att att ha en rumslig inverkan på galleriutrymmet. Genom detta presenteras vi för både en formell diskussion om fysikaliteten och idén om en bild, samt en konceptuell dialog kring fotografiets traditioner.

Anika Schwazlose (f 1982) är ursprungligen från Berlin, hon bor och arbetar i Malmö och har deltagit i ett antal utställningar runt om i Europa. Hon har en kandidatexamen i fotografi från Gerrit Rietveld Academie i Amsterdam och tar examen från Magisterprogrammet på Konsthögskolan i Malmö 2012.